Therapeutische elastische kousen (TEK) worden vaak steunkousen genoemd. Het zijn kousen die bedoeld zijn om extra druk te geven aan een ledemaat (arm of been), meestal om de ophoping van vocht, oedeem, tegen te gaan.
Door de extra druk verplaatst het vocht zich deels van intercellulair (tussen de cellen) naar intravasaal (in bloedvat of lymfevat). Ook de afvoer van vocht door de bloedvaten verbetert. Enkele ziektebeelden waarbij het dragen van een elastische kous nuttig of nodig is: eigenlijk elke vorm van oedeem, veneuze insufficiƫntie (ook zonder oedeem), na een diep-veneuze trombose of wondroos. Bij lang staan, zwangerschap of een lange vliegreis worden soms elastische kousen gedragen om het ontstaan van spataders of trombose te voorkomen.

Rondbrei en vlakbrei

Elastische kousen worden gebreid. Er worden vlakbrei en rondbreikousen onderscheiden. Rondbrei kousen worden buisvormig gebreid, en hebben dus geen naden. Voor vlakbrei kousen wordt eerst een lap gebreid, waarvan een kous gemaakt wordt. Vlakbrei kousen zijn stijver, zodat ze vochtophoping in het been beter tegengaan. Maar ze zijn makkelijker aan te trekken, voelen warmer aan en hebben een naad op de kuit.

Enkele leveranciers van ons zijn: Medi, Varodem, Bauerfeind, Juzo, Varitex

Graag bespreken we in een persoonlijk gesprek welke mogelijkheden we nog meer kunnen bieden.
U kunt hiervoor het beste een afspraak maken via nummer 0413-365555

Een afspraak maken?

vul onderstaand formulier in of bel direct met 0413-365555